Innovationer

Västra Värmland har en lång tradition med innovationer som påverkar världen. Här får ni ett axplock av dessa.

elektrisk svets

Oscar Kjellberg, född 21 september 1870 i Arvika församling, död 5 juli 1931 i Göteborg, var en svensk ingenjör och uppfinnare. Under sin tjänstgöring till sjöss sökte han finna metoder för tätning av ångpannan och uppfann en elektrisk svetsningsanordning. Den elektriska svetstekniken kom mycket snabbt att få stor betydelse för skeppsbyggnaden.

Källa: Wikipedia

matlagning från solenergi

Sunfuria från Arvika har skapat en patenterad teknologi, som kan hjälpa personer i utvecklingsländer generera värme för matlagning från solenergi. Genom att undvika att använda ved till matlagning, kan skolor och hushåll på landsbygden i exempelvis länder i Afrika bevara skog och träd samtidigt som de skyddar deras hälsa mot farliga ångor.

Källa: Logitech hemsida?

Värmlandska kvinnor näst bäst på uppfinningar

Värmländska kvinnor är näst bäst i landet på uppfinningar. Det står minst en kvinnlig innovatör bakom 24 procent av alla patentansökningar i länet, en siffra som bara Gotland slår med sina 40 procent. Bibbi Evermark, konstnär och innovatör, är en av de värmländska kvinnor som har lyckats få patent på en metod att trycka olika typer av bilder på kakel och klinkers. Hon blir positivt överraskad över att Värmland står sig bra i jämförelse med övriga län – men tycker att siffran borde kunna vara ännu högre.

Källa: SVT Värmland

Erik Bergquist

Företaget Preci Mekano i Arvika. Omkring 1950-60 talen. Uppfann en steglös och nästan förlustfri växellåda. Han blev anställd av bilindustrin i Detroit, MI, USA. Konstruktionen var alldeles för bra, låstes in i kassavalv och kom aldrig i produktion.
Ägnade sig därefter åt medicintekniska uppfinningar i Kalifornien, bl. annat gjutformen till första sprängballongen
för att vidga blodkärl vid insättning av stents.

Georg Montelius

Tandläkare, antropolog, fotograf och äventyrare. Den värmländske svenskamerikanske professorn Georg Montelius hade många strängar på sin lyra.1973 intervjuades den då 94-årige Montelius om sitt händelserika liv av Erik Goland. Han berättar bland annat om hur det kom sig att han år 1892 som tonåring emigrerade till USA, om att han blev klasskamrat med en blivande Nobelpristagare, om hur han kom att operera käken på en lamapräst i Gobiöknen utan narkos och mycket annat.

Källa: https://sverigesradio.se/artikel/5266119

Johlin-Hylsan

Johlins i Edane arbetar med tillverkning av produkter där teleskopiska rörelser och löstagbara förbindningar utgör
viktiga funktioner. Enkelt uttryckt kretsar det mesta av det vi gör runt vår unika låsanordning Johlin-Hylsan.
Johlins grundades 1983 och då var produktionen helt inriktad på tillverkning av låshylsor. Sedan dess har
verksamheten utökats till att omfatta fyra huvudsakliga arbetsområden:

• Vår egen uppfinning Johlin-Hylsan
Johlin-Hylsan finner sin användning inom många olika områden, bl.a. hos tillverkare av fordonsdetaljer,
möbler, fritidsprodukter, rehab- och sjukvårdsprodukter.

Källa: Om Johlins i Edane